Jdi na obsah Jdi na menu
 


 
Counter-Strike
Zcela úvodem je potřeba zmínit, že se jedná o modifikaci (mód) pro nejznámější FPS hru Half-Life, která se stala mezníkem ve 3D hrách. Tuto informaci zde uvádím právě z toho důvodu, že po provozování hry Counter-Strike je nutné vlastnit originální verzi zmíněného titulu Half-Life.

A nyní již k samotnému Counter-Strike. Jedná se bezpochyby o nejoblíbenější a nejhranější on-line hru světa, která si zároveň drží toto prvenstí na poli progamingových soutěží. Charekterem se jedná o takticko akční FPS 3D hru, která je založená zásadně na kooperativním hraní více hráčů prostřednictvím internetu, nebo na lan sítích. V současné době se tento mód hraje v aktuální verzi 1.6, která sama o sobě přinesla mnoho změn, a proto by následující řádky měly soužit jako návod pro začátečníky, jak Counter-Strike začít hrát.

Instalace

Ve zmíněné verzi 1.6 je hra provozována a instalována odlišným způsobem, než tomu bylo u verzí předchozích. Instalace a prvotní obsluha hry se vždy provádí pomocí aplikace Steam, která zároveň slouží jako tool pro připojení se na herní servery, automatické updaty hry, nebo například na vyhledání přátel a spoluhráčů na internetu či chatování.

Po nainstalování Steamu se aplikace se vám na ploše automaticky vytvoří zástupce a spojí se centrálními servery za účelem provedení update - stažení všech aktuálních souborů a oprav hry. Tuto operaci nepřerušujte a vyčkejte jejího dokončení.

Vytvoření účtu

 Po provedení update se zobrazí uvítací meny, kde je možné vytvořit nový accout (účet hráče), nebo se již přihlásit ke stávajícímu účtu, již existujícímu účtu.



Nás bude v tuto chvíli zajímat v prvé řadě vytvoření nového účtu, proto vybereme uvedenou volbu. Na následující obrazovce budete vyzváni k vložení a následnému potvrzení existující emailové adresy (tato vám pak bude sloužit jako login pro přihlášení a hraní).

Následuje meny vyzývající k zadání a potvrzení hesla vašeho účtu.




Další meny vám nabídne jednu ze šesti předdefinovaných otázek a vyzve k zadání odpovědi na ní (je důležité při eventuelní ztrátě hesla).



 Následující obrazovka slouží k zadání osobních údajů, především "nicku" (přezdívky) a případně jména. Na základě těchto údajů si pak budete eventuleně vyhledat a zadat hrající přátele či kamarády. Po potvrzení zadaných údajů již dojde k samotné registraci accountu a pokud tato byla úspěšná, zobrazí se vám následující screen,
 který vás zároveň informuje o skutečnosti, že steam se po spuštění bude zobrazovat ikonou v systémové liště. Tato inkona pak již slouží pro vyvolání meny Steamu, které vám umožní napojení do hry, nastavení voleb, nebo již avizované vyhledání přátel. 

Tento panel obsahuje položky Games (vyvolá přehled instalovaných módů), Friends (přehled zadaných spoluhráčů), Servers (zobrazuje přehled online serverů v regionu (Evropa) a dále možnosti oblíbených serverů, Lan serverů a další volby), Monitor (sleduje aktivitu Steamu), Settings (nastavení) a News (informace o nových aktualizacích).

Nás bude v prvé řadě zajímat volba Games Po jejím označení se otevře další panel, ve kterém se zobrazí přehled nainstalovaných módů hry Half-Life (aktuální bude pouze dedicated server). Po dvojím kliknutí na ikonu (Counter-Strike) budeme vyzváni dialogovým oknem k přidání Counter-Strike do Game listu a v následném dialogu k vložení CD klíče právě ze hry Half-Life (jak jsem v úvodu zmiňoval).

 Po vložení klíče a potvrzení se nám zobrazí seznam možných módů, které je možné hrát a zde si zároveň vybereme jejich istalaci. Jelikož jsme instalovali Steam instalaci pouze pro Counter-Strike, doporučuji nechat označenou pouze tuto hru, protože je již nainstalovaná a stahovat se bude pouze znovu update a zároveň se provede registrace CD klíče k vašemu účtu. Zde je nutné poznamenat, že na stejný Half-Life CD klíč nelze vytvořit více účtů. Registrací CD klíče je váš účet aktivován a je vám k němu přiděleno trvalé tzv. Steam ID. Nyní již můžete hrát Counter-Strike, přičemž díky svému účtu se v budoucnu můžete prihlásit na jakémkoliv počítači, kde je tato hra nainstalovaná.

 Po úspěšné registraci CD klíče se vám zobrazí následující dialog, kde se odkliknutím volby play game dostanete již do meny samotné hry, které obsahuje prakticky stejné volby jako samotné meny Steamu popsané výše a navíc i volby pro nastavení hry. 

Nás bude nejvíce zajímat položka Servers, která nám vyvolá následující tabulku,
která je přehledem dostupných online herních serverů v regionu Evropa. 





V tabulce nás nyní bude zajímat záložka Favorites, kde si přímým zadáním IP adresy můžeme vytvořit seznam vlastních oblíbených serverů. IP adresa se zde může zadávat jak v číselném tak v textovém (domain aliasu) formátu, ale vždy s příslušným portem daného serveru.



Ve chvíli kdy zadáme exitující server, zobrazí se nám tento na seznamu, ve kterém je vidět jeho jméno, typ hry, počet hrajících hráčů, aktuální mapa a odezva. Dvojitým kliknutím na vybraný server, případně jeho označením na seznamu a kliknutím na tlačítko Connect nám již pak nezbývá nic jiného, než napojení se do hry na uvedeném serveru. Což je tedy úplný závěr tohoto průvodce z hlediska instalace a zprovoznění hry Counter-Strike.

Counter-Strike - stručná charakteristika

Tyto řádky by vlasně měly být úvodem, ale na druhou stranu nevidím důvod, proč to charakteristikou hry vlastně neukončit. Takže jaký typ hry CS reprezentuje jsme se dovědeli úvodem a nyní je čas podívat se na nekteré podrobnosti, které začínajícím hráčům zcela určitě pomohou se orientovat.

Counter-Strike je hra založená na kooperativním hraní více hráčů. Základní ideou této hry a její podstatu tvoří dva, proti sobě bojující týmy: Teroristé a Counter-Teroristé (to jsou různé policejní jednotky a komanda).
Po připojení do hry máte možnost si zvolit jedu z uvedených stran. V rámci těchto zvolených týmů si pak dále vybíráte jednu ze čtyř možných postav v rámci daného týmu. Tyto postavy se od sebe ve hře liší pouze visuálním skinem (oblečením, vzhledem), přičemž na vlastnosti postavy tento výběr nemá žádný vliv.
Zde je potřeba ovšem dále vzpomenout, že určitý vliv má pro hráče samotný prvotní výběr týmu, protože každý z tým má možnost v zásadě bojovat pomocí jiných zbraní. (v arzenálu T jednotek naleznete například známý AK-47, kterým naopak nedisponují jednotky CT) dlužno dodat, že některé zbraně jsou však pro oba týmy v jejich arzenálech společné.

A nyní již tedy přesněji o co že tu jde.
Začnu ideou a postupně se dostaneme k realizaci. Ve hře Counter-Strike se hraje na různých typech map, které samy o sobě reprezentují určtý úkol pro některý z týmů.

DE mapy - na těchto mapách útočí tým teroristů na definované a neměnné pozice s cílem na těchto pozicích položit bombu, kterou v průběhu hry nese jeden z hráčů. Tato bomba po "položení" (umístění) po určitém čase vybuchne a tým T získává bod. Counter-Teroristé se snaží protivníkovi v tomto úkolu zabránit. Mimo jiné je zde pochopitelně možnost na straně CT aktivovanou bombu zneškodnit. Mimo jiné lze obecně vyhrát kolo eliminací protivníka, což je společné pro všechny mapy. DE mapy se výhradně hrají na všech progamingových soutěžích a jsou taktéž nejrozšířenější na public serverech.

CS mapy - zde je úloha útočícího týmu svěřena naopak Counter-Teroristům, jejichž úkolem je záchrana a odvedení rukojmích z pozic hlídaných teroristy. Tyto mapy se dnes vyskytují a hrají již zcela výjimečně na public serverech.

AIM mapy - tyto mapy jsou naprogramovány za účelem trénování postřehu a dovednosti ovládání zbraní ve hře, jsou v poslední době velice oblíbené a zároveň jich existuje velmi velké možství. Vetšinou jsou charakterově zaměřeny na určitý typ zbraně a jiné se zde nedají nakoupit (AWP_map, USP_map, AK47_colt), nebo jsou zbraně rozházeny v prostoru mapy a hráči si mohou sebrat jakou uznají za vhodné (fy_iceworld).

Povídáním o výběru týmu a hraných mapách se nám i obsahem nasměrovalo k tomu, co si ve hře má vlastně hráč počít. Takže se pozastavím nyní u výběru vybavení ve hře.
Pokud se připojíte do hry, tak se po ukončení kola "narodíte" na definovaném místě s ostatními členy svého týmu (protivník je na tom stejně, většinou na opačném konci mapy) a máte ve své základní výbavě nůž a tzv. sekundární zbraň, kterou reprezentuje pistole s určitým počtem nábojů. Jiné zbraně si můžete ve hře nakoupit vždy po "narození" při startu dalšího kola (kolo vždy končí eliminací jednoho z týmu, nebo splněním úkolu viz. popis map).

Zbraně se nakupují za finanční prostědky, jejichž hodnotu vidíte na svém indikátoru ve hře. Tyto peníze dostává každý hráč ve hře po skončení kola. Jejich hodnota je proměnná a je závislá na úspěsném plnění úkolů mapy a zároveň vaše úspěchy při střelbě na protivníka (pokud se vám podaří zastřelit protihráče, zíkáte do dalšího kola více peněz, než váš spoluhráč, který nikoho nezastřelil).

V průběhu hry je možné tedy nakupovat i jiné zbraně. V arzenálu, který tvoří si můžete vybrat od levných lehkých automatů, až po nákladné a velmi účiné sniperské pušky. Dále je možné nakupovat kevlarové vesty, kouřové, oslepující a bojové granáty a pochopitelně náboje do primárních (automaty) a sekundárních (pistole) zbraní. Zde je nutno ještě podotknout, že ke zbrani ve hře můžet přijít i tím způsobem, že ji seberete ze země po zabitém spoluhráči, či dokonce i protivníkovi. V tomto případě je však nutné zahodit aktuálně nesenou zbraň, protože každá postava může ve hře nést vždy jen jednu sekundární a primární zbraň.

V tomto bodě bych tento popis ukončil a popřál vám mnoho úspěchů a zábavy s hrou Counter-Strike, a ač byt toho mohlo být napsáno určitě 10x více, než jsem v tomto "návodu" uvedl, bylo by to jen na úrovni teorie, a pochopitelně nejlépe se zkušenosti získávají praxí.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ty si lama

($killer Ro(c)k! Kol@c, 31. 7. 2007 20:43)

jj je to good blog lamer nejsem tak v poho ale ty si cheater jj omg pica si jj